İlaç Üretim ve Sevkiyat Sistemi, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın beşeri ilaçlarda zorunluluk olarak getirdiği İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) üretici ayağındaki üretim (ikincil paketleme) ve sevkiyat süreçlerini yönetmek üzere geliştirilmiştir. İlaç Takip Sistemi kapsamında üretilen her bir ilaç kutusuna tekilleştirilmiş bir karekod basılmaktadır. İlaçların üreticiden son tüketiciye kadar olan yolculuğu bu karekod üzerinden takip ve kontrol edilmektedir. Türkiye, global İlaç Takip Sistemi’nin pilot ülkesi olarak belirlenmiştir ve sistemi uygulamayı başarmış ilk ülkedir.
Caretta İlaç Üretim ve Sevkiyat Sistemi, İlaç Takip Sistemi’nin üretici ayağındaki tüm üretim ve sevkiyat ihtiyaçlarını karşılayan ilk yerli otomasyon sistemidir.
İlaç Üretim ve Sevkiyat Sistemi, aşağıdaki sistemsel ve işlevsel gereksinimleri karşılayarak birçok büyük üretici tarafından tercih edilmektedir:
- Üretim emri ve fatura gibi noktalarda ERP entegrasyonu
- Firmaların global merkezleri ile karekod havuzu entegrasyonu
- Fason üretim, ortak pazarlama gibi sektörde ortaya çıkan farklı iş modellerini desteklenmesi
- Sevkiyat modülünün arayüzünün dokunmatik desteğinin olması ve istendiğinde büyük monitörler yerine küçük el terminalleri üzerinden kullanılabilmesi
- Veri tabanının, veri yoğun operasyonların yükünü taşıyabilecek şekilde tasarlanmış ve optimize edilmiş olması
Caretta bu proje ile Türkiye’de İTS sisteminin standartlarının oluşmasına ve uygulama pratiklerinin gelişmesine katkıda bulunmuş, ilaç sektöründe bilinirliğini artırmış ve prestij kazanmıştır. Ayrıca Caretta GMP kritik yazılım geliştirme konusunda bilgi ve tecrübesini ilerletmiştir.
Kullanılan Teknolojiler
- Veri tabanı sunucuları: MS SQL Server
- Senkronizasyon: SOAP WEB Services, MS SQL Server Merge Replication
- İstemci: Microsoft Windows Form, C#.Net, DevExpress
- Raporlama: MS SQL Server Reporting Services
- Kod üretici: ApexSQL
- İş sürekliliği: MS SQL Server Failover Cluster, MS SQL Mirroring
- ERP Entegrasyon: WEB Services, RFC
- Windows Services